Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavljen Pčelarski registar Federacije BiH

Predstavljen Pčelarski registar Federacije BiH

Danas je u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu održana prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH koji vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa općinama Federacije BiH a na osnovu Pravilnika o pčelarstvu.   

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je danas prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Federacije BiH.   

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Kako je propisano pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP).

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka. Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15.5. tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu.