Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Regionalna konferencija Aquasan u Sarajevu

Modernizacija vodnih usluga u BiH

Trodnevna konferencija pod nazivom „Modernizacija vodnih usluga u Bosni i Hercegovini“ održava se u Sarajevu u periodu od 9.-11.04.2019. g. u organizaciji Udruženja za oblast voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savezom općina i gradova Federacije BiH, Savezom opština i gradova Republike Srpske, Udruženjem „Vodovodi Republike Srpske“ i Udruženjem poslodavaca komunalne privrede u FBiH kao i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. Podršku realizaciji ove konferencije pružili su Švicarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u ime vlade Savezne Republike Njemačke, Međunarodno udruženje vodovodnih poduzeća dunavskog sliva (IAWD) i Svjetska banka. Partner ovogodišnje konferencije je ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH. Zajedno sa ostalim stručnjacima za vode iz BiH i regije, savjetnik ministra za vodoprivredu Fuad Mujagić i pomoćnica ministra za vode Hazima Hadžović te ostali predstavnici sektora voda Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, također učestvuju u panel diskusijama na kojima se razmatraju pitanja od presudnog značaja za razvoj i unapređenje sektora voda. 

U ova tri dana konferencije, razmatrat će se pitanja od presudnog značaja za unapređenje vodosnabdijevanja, kao što su poboljšanje zakonodavno-pravnog i institucionalnog okvira pružanja vodnih usluga. U tom pravcu, između ostalog, svoja iskustva u reformi pružanja vodnih usluga izložit će predstavnici Sjeverne Makedonije. Drugog dana konferencije, 10.04.2019.g. razmatrat će se pretpostavke za uspješnu realizaciju kapitalnih investicija u sektoru vodnih usluga, uz poseban osvrt na upravljanje otpadnim vodama, a najbolje prakse u ovom području predstavit će stručnjaci iz Njemačke i Švicarske, odnosno njemačkog i švicarskog udruženja za vode i otpadne vode. Razmijenit će se također i informacije o novim programima i projektima međunarodnih finansijskih institucija u sektoru vodnih usluga u BiH te, kroz platformu za dijalog, razmotriti i usvojiti zajednički akcioni plan za provođenje reformi vodnih usluga u BiH prema usvojenom strateškom dokumentu, i na taj način doprinijeti boljoj koordinaciji između međunarodnih finansijskih institucija i donatora u BiH i relevantnih institucija u BiH.

Pored institucija i organizacija relevantnih za sektor voda, na konferenciji učestvuju i predstavnici brojnih agencija i organizacija kao što su SDC, SIDA, USAID, JICA, UNDP, kao i razvojnih banaka i fondova kao što su: KfW, EBRD, EIB, WBIF, uključujući i predstavnike ambasada Švicarske, Holandije, Švedske, Češke te Delegacije Europske unije u BiH.   

Razmatrat će se također i načini unapređenja operativnog i finansijskog poslovanja u sektoru vodnih usluga, uz izlaganje dobrih praski poslovnog planiranja i tarifnih metodologija. Neke od tema poster prezentacija koje će biti izložene na konferenciji su: Upravljanje imovinom KP Neum, Upravljanje neprihodovanom vodom, KP Vodovod Gradiška, Energijska efikasnost pumpnih postrojenja, JP Vodovod Bihać.

Zadnjeg dana konferencije održat će se sastanak udruženja komunalnih poduzeća za vodovod i kanalizaciju zemalja Jugoistočne Europe te njihovih mreža kao i predstavnika GIZ-a i Aquasan mreže u BiH u cilju dogovaranja narednih koraka i nastavka saradnje.