Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić u Živinicama: Nastavljamo razvijati sisteme navodnjavanja

Dedić u Živinicama: Nastavljamo razvijati sisteme navodnjavanja

Danas su u posjeti općini Živinice boravili federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas sa saradnicima.

Razlog posjete je potpisivanje ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje kojim će biti obuhvaćeno 115 ha poljoprivrednog zemljišta i 560 domaćinstava u ovoj općini. Ugovor, u vrijednosti od 1.630.118,32 KM, potpisan je između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i izvođača radova firme “Papilon” iz Čelića.

Naime, Projekat razvoja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području 10 općina u Federaciji BiH. Završetkom ovog projekta, ukupno 4436.10 ha poljoprivrednog zemljišta će biti pod navodnjavanjem a za 2300 ha zemljišta će biti riješena odvodnja.

“U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima iste trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine tema su suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u ovih 10 općina, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke pokrenemo slične projekte i u drugim općinama”, istakao je ministar Dedić.

Kako je nizak nivo razvijenosti sistema navodnjavanja jedna od glavnih prepreka razvoju poljoprivrede, cilj Federacije BiH je što više povećati procent navodnjavanih površina. Razvoj sistema navodnjavanja iziskuje visoka ulaganja, ali su koristi i prednosti dugoročne, jer pored sprječavanja suše, kao elementarne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji koje će biti sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi i stepen korištenja zemljišta, a otvara se mogućnost druge sjetve, sa znatnim povećanjem kvalitete plodova. Osim Živinica projektna područja se nalaze na teritoriju gradova i općina Široki Brijeg, Ustikolina, Goražde (dvije lokacije), Čapljina, Odžak, Žepče, Sanski Most i Bihać.