Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana obuka za službene veterinare

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na Ilidži je 17. i 18. 12. 2019.g. održana obuka službenih veterinara koji djeluju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Na početku ovog dvodnevnog skupa službenim veterinarima obratio se pomoćnik ministra za veterinarstvo Kenan Muratović koji je predstavio glavnu tematiku obuke te predavače i izlagače koji su razmatrali pitanja od značaja za veterinarstvo danas.

O glavnim smjernicama zdravstvene zaštite životinja te zakonskog okvira za poduzimanje mjera u cilju osiguranja istog, govorili su inspektori Federalne veterinarske inspekcije. Inspektorica Aida Jalovčić govorila je o inspekcijskom nadzoru u provođenju mjera zdravstvene zaštite životinja, a Vasvija Zubčević-Kobilić o prevenciji, kontroli i iskorjenjivanju prenosivih spongioformnih encefalopatija i nusproizvoda životinja. Predavanje o klasičnoj kugi svinja održala je prof. Lejla Velić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Federalni veterinarski inspektor Damir Kahrimanović predstavio je glavne značajke nadzora nad provođenjem veterinarsko-zdravstvenih pregleda živih životinja namijenjenih klanju, uključujući pregled mesa i organa zaklanih životinja, namirnica životinjskog porijekla u unutrašnjem prometu, proizvodnji i skladištenju. U fokusu izlaganja inspektora Ismeta Lokmića bio je nadzor nad dobrobiti životinja od mjesta uzgoja do klaonice.

S obzirom na važnost rada službenih veterinara, ove obuke su obavezne i organiziraju se svake godine kako bi se osiguralo poduzimanje odgovarajućih mjera za sprječavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti utvrđenih zakonom, mjera za zaštitu zdravlja ljudi od bolesti koje se na ljude mogu prenijeti sa životinja ili sirovina i proizvoda životinjskog porijekla i određenih mjera za zaštitu čovjekove sredine.