Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Goraždu

U okviru posjete federalnih i državnih zvaničnika Bosanskpodrinjskom kantonu, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, posjetili su kompaniju „Agro ideja“ iz Sarajeva, koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH.

– Firma je inače švicarsko-bosanska, koja radi na ovom području, proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i te baviti se mliječnim prerađevinama to jeste praviti koziji sir– pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća, za domaće odnosno švicarkso tržište.

– Dakle, ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će Bosanskopodrinjski kanton i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi – istakao je Jusović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da je podrška proljetnoj sjetvi najznačajnija aktivnost ovog ministarstva.

– Na javni poziv za općine i gradove koji je u toku do sada je apliciralo više od 17.000 poljoprivrednih proizvođača za razliku od ranije godine, kada je oko dvije hiljade njih koristilo podsticaje. Za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno je oko 9,5 miliona KM, i ova mjera daje rezultate. Poljoprivrednim proizvođačima će se pomoći i na način da im se omogući prerada viška proizvoda – izjavio je Dedić.

Podsjetio je da je već isplaćeno oko osam miliona KM za oko 3.000 poljoprivrednika te najavio da će u narednim danima isplate biti nastavljene, tako da poljoprivredni proizvođači mogu biti sigurni da će imati sredstva za proljetnu sjetvu. Napomenuo je i da je u prošloj sedmici ministarstvo potpisalo sporazum s Razvojnom bankom i da će se poljoprivrednicima na rapolaganje stavili i povoljna kreditna linija.