Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetio neke od realiziranih projekata u prošloj godini, a koji su podržani od strane ovog ministarstva kroz projekat povećanja konkuretnosti ruralne proizvodnje i smanjenja siromaštva.

U Ljubuškom i Blagaju sufinansirana je izgradnja hladnjača i skladišnih kapaciteta i sistema za navodnjavanje. Pored toga podržana je nabavka 76 plastenika i start paketa za 48 poljoprivrednih proizvođača na području općine Ljubuški.

U Ljubuškom ministar Dedić se sastao sa načelnikom općine Ljubuški Vedranom Markotićem i predstavnicima Seljačkog saveza FBiH.

“Ovom prilikom želim da izrazim zadovoljstvo sa realiziranim projektima i podrškom poljoprivrednim proizvođačima sa federalnog nivoa, a danas smo razgovarali i o budućim zajedničkim aktivnostima sa ciljem stvaranja boljih uslova za bavljenje poljoprivredom na području naše općine”, kazao je načelnik Markotić.

Rezultatima projekta IFAD-a, zadovoljan je i direktor Jedinice za koordinaciju ovih projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

“Podrškom za povećanje konkuretnosti ruralne proizvodnje realizirani su projekti u vrijednosti od 20,1 milion KM, od čega je učešće sredstava projekta 39%, farmera 58,5% i općina/lidera 2,5%. Osigurana je podrška za 8.578 farmera i obradeno 1134,2 hektara zemljišta”, kazao je Omanović.

“Veliki broj realiziranih projekata i ulaganja u izgradnju hladnjača i skladišnih kapaciteta, rješavanje pitanja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, nabavku protivgradne zaštite, sortirnica i lakirnica, kao i integrisanje malih poljoprivrednika u lance vrijednosti dobri su preduslovi za veću konkurentnost poljoprivrednih proizvođača. Pozivam sve lokalne zajednice da iskoriste mogućnosti novog Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarivali veće prihode i imali bolje životne uslove u ruralnim područjima”, istakao je ministar Dedić tokom današnje posjete.

Na danas održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH data je saglasnost na sporazum o finansiranju Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća, tako da se u drugoj polovini ove godine očekuje početak njegove realizacije. Navedenim projektom otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi, organiziranjem i integrisanjem malih poljoprivrednika u lance vrijednosti i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.