Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, u posjeti kod ministra Dedića

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u svom kabinetu primio predstavnike UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku koji je u ime UNDP-a predvodila Steliana Nedera, rezidentna predstavnica ove međunarodne organizacije  u Bosni i Hercegovini, razgovarano je o mogućnostima unapređenja i proširenja postojeće saradnje te aktivnostima iz oblasti vodnih usluga.

Nedera je istakla kako UNDP kroz različite projekte pomaže privrednicima i poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini, osvrnuvši se posebno na projekte EU4BUSINESS i EU4AGRI.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnji projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. Projekat je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija. Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljašanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima. Ovim projektom također se podržava unapređenje politika kroz niz aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapacitetea i usluga kao i poboljšanje u javnim politikama i regulatornom okviru.

Pored Programa ekonomskih reformi BiH (2019-2021), projekat EU4AGRI je u cijelosti usklađen i sa „Strateškim planom ruralnog razvoja BiH (2018-2021) – Okvirni dokument“, izrađenim s ciljem utvrđivanja pravaca razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH.

Projekat EU4AGRI obuhvata komponente bespovratne podrške investicijama i tehničke pomoći.

“Naša namjera je da nastavimo realizirati projekte iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije te nastavimo dosadašnju dobru saradnju s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivredu i šumarstva.   Pored toga na današnjem sastanku razgovarali smo i o projektima unapređenja vodnih usluga na području Federacije BiH. Na  tom putu spremni smo pružiti svoju podršku”, kazala je Nedera tokom sastanka. 

Ministar Dedić kazao je kako je UNDP realizirao brojne projekte i time značajno doprinio poboljšanju socio-ekonomskih prilika u našoj zemlji.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je partner na projektu EU4AGRI. Mi ćemo u narednom periodu ponuditi aktivnije učešće u radu Projektnih grupa i na taj način još kvalitetnije pomoći realizaciju ovog Projekta. Naša saradnja sa UNDP-om u narednom period proširit će se i u sektoru voda”, kazao je ministar Dedić.

Poljoprivrednici s područja FBiH javne pozive u okviru projekta EU4AGRI mogu pratiti na web stranici UNDP-a u BiH (https://www.ba.undp.org/).

Pregled statističkih podataka za mjere investicijske podrške za projekte EU4BUSINESS i EU4AGRI od 2018. godine možete na sljedećem linku.