Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Nacrt Kataloga kriterija za održivi razvoj hidroelektrana do 10 MW

Uz podršku Projekta poticanja obnovljivih izvora, koji provodi GIZ u ime Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, izrađen je Nacrt ” Kataloga kriterija za održivi razvoj hidroelektrana do 10 MW “.

Nacrt Kataloga sadrži značajan broj kriterija koji su podijeljeni u pet poglavlja: 1. Energetika, 2. Upravljanje vodama, 3. Prostorno planiranje, 4. Ekologija voda, 5. Zaštita prirode.

Naime, potreba za izradom ovog Kataloga javila se uvažavajući činjenicu da je hidroenergetski sektor jedan od najkompleksnijih sektora u Bosni i Hercegovini (BiH) u smislu regulative i podijeljenih nadležnosti države, entiteta, kantona i općina. Iako hidroenergija može pružiti pouzdan potencijal za čistu i ekonomičnu energetsku tranziciju sektora, okolišni i lokalni socioekonomski uticaji mogu biti značajni. Zbog toga, odabir potencijalnih mjesta za izgradnju mora biti urađen kroz uzimanje u obzir jasno definisanih kriterija koji pokrivaju različite faktore održivosti i područja uticaja, a što je jedan od ključnih izazova za pozitivnu realizaciju projekata hidroelektrana do 10 MW.

Vlada Federacije BiH je na svojoj 254. sjednici donijela Zaključak V. broj 380/2021 od 04.02.2021. godine kojim je zadužila  Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da utvrdi Prijedlog odluke o usvajanju “Kataloga kriterija za održivi razvoj hidroelektrana do 10MW “

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je Nacrt Odluke o usvajanju Kataloga kriterija ,Katalog kriterija za održivi razvoj hidroelektrana do 10 MW i Excel alat za ocjenjivanje projekata, koji se stavlja na uvid radi uključivanja zainteresovane javnosti u fazi izrade.
Pozivaju se svi zainteresirani da svoje primjedbe na objavljene dokumente uz Katalog kriterija dostave najkasnije do 28.05.2021. godine, na e-mail sektorvoda [at] fmpvs.gov.ba.
Svi komentari, mišljenja i prijedlozi, dostavljeni u gore propisanom roku bit će razmotreni.