Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Dedić i Brkić o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji

Danas je u Sarajevu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Matom Brkićem. Razgovarali o tekućim pitanjima u sektoru poljoprivrede, pri čemu je ministar Brkić izvijestio o stanju poljoprivrede u Posavskom kantonu, posebno ističući izazove zbog suša koje su ove godine izrazito negativno uticale na količine prinosa.

“Kako suše iz godine u godinu postaju sve veći problem za proizvođače, Ministarstvo nastavlja podržavati ulaganja u sisteme navodnjavanja i kroz Program poticaja i kroz Projekat razvoja navodnjavanja, čija će se realizacija nastaviti u okviru novog projekta i uključit će veći broj općina. Cilj nam je da se što više obradivih površina u Federaciji pokrije sistemima navodnjavanja, jer je to jedini način da se izborimo sa sušama uz korištenje naših vodnih potencijala”, istakao je ministar Dedić.   

Razmatrana je također realizacija novčanih podrški u poljoprivredi i kapitalnim investicijama u ruralnom razvoju za koji je još uvijek otvoren javnih poziv. Ministar Brkić je izrazio zadovoljstvo redovnošću i dinamikom isplate federalnih poticaja.