Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održan seminar za poljoprivredne savjetodavce

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je  u saradnji sa projektom „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini –EU4AGRI“ održalo stručni seminar za poljoprivredne savjetodavce upisane u Registru poljoprivrednih savjetodavaca, u periodu od 22.-23.09.2021. godine, u Hotelu Grand u Neumu, na temu „Sistem poljoprivrednog savjetodavstva u Federaciji BiH – Kako ga unaprijediti?“.

Na seminaru je bilo 45 učesnika, 41 poljoprivredni savjetodavac i 4 predstavnika znanstveno –obrazovnih institucija.

                                        

Cilj seminara je unapređenje znanja poljoprivrednih savjetodavaca, razmjena mišljenja i iskustava, kao i iznalaženje novih prijedloga za razvoj poljoprivrednih savjetodavnih  službi u Federaciji BiH.

Obuhvaćene su teme vezano za zakonodavni okvir javnih poljoprivrednih službi u EU, sistem certificiranja savjetodavaca, modele organiziranja poljoprivrednika, sa posebnim osvrtom na prakse u Republici Češkoj, kao i druge teme vezano za prednosti i nedostatke postojećeg savjetodavnog sistema u Federaciji BiH, sa prijedlozima za poboljšanje.

 

Ova obuka je prva u nizu planiranih obuka koje će biti podržane od strane EU4AGRI projekta, s ciljem unapređenja sistema poljoprivrednog savjetodavstva i sistema certificiranja poljoprivrednih savjetodavaca u BiH. Predavači na ovom seminaru bile su dr. Iveta Boškova i dr. Olga Svobodova iz Republike Češke.

 

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).