Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić i Huskić o nastavku saradnje na projektima vodosnabdijevanja

Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o rezultatima postignutim u Općini Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda (WATSAN), koji općine provode u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz pomoć kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Europske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA.

Razgovarano je također o novom Projektu modernizacije vodnih usluga u BiH koji Ministarstvo planira realizirati sa Svjetskom bankom radi stvaranja poticajnog okvira za postizanje veće operativne i finansijske održivosti, dobrih praksi upravljanja i kreditne sposobnosti poduzeća vodovoda i kanalizacije u općinama. Ovaj projekat će se oslanjati na metodologiju o utvrđivanju najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine, što znači da će se podržavati općine koje usvoje ovu metodologiju jer time pokazuju spremnost da razvijaju vodnu infrastrukturu po EU standardima.

S obzirom da ovi projekti uveliko doprinose unapređenju vodovodne i kanalizacione mreže, odlučili smo da i dalje podržavamo ovakve projekte, tako da ćemo već sljedeće godine krenuti sa drugom fazom projekta WATSAN, kako bi nastavili razvijati ovu prijeko potrebnu infrastrukturu bez koje je nezamisliv razvoj bilo koje općine, a Tešanj je jedan od pozitivnih primjera. Kada je u pitanju Projekat modernizacije vodnih usluga, krajnji cilj jeste da usluge vodosnabijevanja budu neprekidne, održive i pouzdane za građane a da komunalna poduzeća budu operativno i finansijski dugoročno održiva – izjavio je ministar Dedić.

Načelnik Huskić je istakao da je Tešanj bio jedna od općina koje su bile uključene u pilot projekt MEG UNDP programa u kojem se testirala ova metodologija, te je iskazao namjeru i opredijeljenost općine da i dalje učestvuje u projektima izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u saradnji sa Ministarstvom i međunarodnim partnerima.