Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici Češke razvojne agencije prezentirali aktivnosti na projektu PZ “Cincar II“

Pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za veterinarstvo, mr. Kenan Muratović, sastao se s predstavnicima Češke razvojne agencije u Bosni i Hercegovini.
.
Susretu je prisustvovali konzul Češke Republike u Bosni i Hercegovini Štepan Šantruček i Rada Svitlica, projekt koordinatorica na projektu unapređenja sigurnosti hrane u BiH.

Predstavnici Češke razvojne agencije upoznali su Muratovića s aktivnostima koje ova agencija provodi na području Federacije. Posebnu pažnju posvetili su projektu Poljoprivredne zadruge “Cincar II” u Livnu čije su renoviranje i opremanje objekata podržali s 860.000 KM i time značajno pružili pomoć u pogledu infrastrukture, kadra i opreme za proizvodnju autohtonog livanjskog sira.

Projekt pod nazivom “Održiva proizvodnja tradicionalnog livanjskog sira“ imao je za cilj unapređenje kapaciteta proizvodnje izvornog livanjskog sira u mini siranama na farmama kao i plasiranja proizvoda kroz poljoprivrednu zadrugu na tržište.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim aktivnostima iz segmenta sigurnosti hrane, a za koje je Češka razvojna agencija spremna dati svoju podršku.