Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana obuka službenih veterinara u Federaciji Bosne i Hercegovine

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u periodu od 15. do 18. decembra u Zenici organiziralo je i sprovelo obuku službenih veterinara za područje Federacije BiH.

Ministarstvo na ovaj način obezbijeđuje kontinuiranu edukaciju, nepristrasno i kvalitetno provođenje i dosljednost službenih kontrola na svim nivoima, kao i unapređenje rada službenih veterinara i veterinara koji provode mjere zdravstvene zaštite životinja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Navedena mjere posebno se odnose na propise o hrani i hrani za životinje, lijekove za upotrebu u veterinarstvu, zdravlju i dobrobiti životinja, rukovanju nusproizvodima životinjskog porijekla; primjeni metoda i tehnika koje se primjenjuju za vrijeme službenih kontrola te odobravanja i registracije objekata u nadležnosti veterinarstva.

Prisutnima se u ime Ministarstva obratio mr. Kenan Muratović, pomoćnik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Program obuke obuhvatio je različite oblasti neophodne za kvalitetan rad službenih veterinara na području Federacije Bosne i Hercegovine. Na temu “Postupak inspekcijskog nadzora” govorio je Nikola Mlakić, diplomirani pravnik dok je o temi “Inspekcijski nadzor prometa i upotrebe lijekova koji se upotrebljavaju u veterinarstvu (“Veterinarski lijekovi od veledrogerije do farme”) izlagao Mirza Džafo, dr. vet. medicine.

Nermin Smajlagić i Aleksandar Nemet, doktori veterinarske medicine, izlagali su na teme “Zadaci veterinarskog javnog zdravstva u klaonicama” i “Epidemiološko istraživanje kao mjera za praćenje stanja i kretanja zaraznih bolesti životinja”.

O temi “Stručni nadzor nad provođenjem mjera veterinarskog javnog zdravstva, odnosno vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije” govorila je prof. dr. Aida Kustura dok je na temu “Primjena BSC koncepta u upravljanju veterinarskim stanicama” govorio Elvir dr. Čizmić.