Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić primio sekretara SWG-a Bobana Ilića

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u kabinetu Ministarstva primio sekretara Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Zapadnog Balkana (SWG) Bobana Ilića i Hamdiju Čivića, direktora Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka konstatovano je da SWG pruža podršku kroz regionalnu saradnju zemalja iz okruženja te da takav pristup treba podržati i u narednom periodu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartstva nastavit će učestvovati u aktivnostima u okviru SWG-a te delegirati svoje predstavnike u radna tijela.

SWG, kao platforma za umrežavanje i regionalnu suradnju, uspostavljen je tokom Foruma poljoprivredne politike 2005. godine održanog u Makedoniji i Srbiji u junu 2005. a kasnije potvrđen Deklaracijom ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe u Dresdenu 2007. godine.

Ciljevi SWG-a su, između ostalih, unapređenje regionalne saradnje između ministarstava poljoprivrede u jugoistočnoj Europi, razmjena informacija o ruralnim pitanjima i temama ruralnog razvoja, podrška institucijama članicama u identificiranju zajedničkih potreba i interesa u procesu pristupanja EU, stvaranje prilika za razmjenu iskustava i znanja među institucijama članicama s raznim međunarodnim organizacijama i institucijama.