Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić tokom posjete Kaknju: Osigurati sredstva prije proljetne sjetve

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je boravio u radnoj posjeti Općini Kakanj. Sastanku su pored načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića prisustvovali i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić.

Na sastanku održanom u zgradi općine razgovaralo se o realiziranim projektima i podrškama iz oblasti poljoprivrede u prošloj godini te aktivnostima planiranim za ovu godinu.

“Sve planirane obaveze iz prošle godine su realizirane. Poljoprivredni proizvođači s područja Kaknja podržani su sredstvima u iznosu većem od milion KM, dok su poljoprivrednici s područja Zeničko-dobrojskog kantona u 2021. godini ostvarili podrške u iznosu oko 10,5 miliona KM”, kazao je ministar Dedić tokom posjete.

Nakon sastanka, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli su Farmu Malak na području Kaknja i razgovarali sa predstavnicima ove farme i njihovih 30 kooperanta.
Ova farma se prostire na 200 dunuma zemljišta, bavi se preradom mlijeka, mesa, voća i povrća, ima 57 zaposlenih radnika, a objedinjuje turističku ponudu sa organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

“Podrška ovoj farmi, ali i velikom broj poljoprivrednih proizvođača u nabavci visokosteonih junica, mehanizacije, izgradnji, proširenju i opremanju novih građevinskih objekata u svrhu bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i njihovom preradom, jedna je od mjera koja doprinosi povećanju konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje.
Kroz povećanje budžeta i njegovo hitno usvajanje očekujemo da nastavimo s većim podrškama primarnim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi poljoprivrednici na vrijeme dobili sredstva i podršku svih nivoa vlasti čime ćemo smanjiti utjecaj višestrukih poskupljenja repromaterijala na proljetnu sjetvu”, izjavio je ministar Dedić.

Nedžmin Begić, direktor Malak Farme, zadovoljan je ostvarenom saradnjom s općinskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti.

“Podrška koju smo ostvarili od svih nivoa vlasti pruža nam mogućnosti da unaprijedimo postojeće kapacitete u poljoprivrednoj proizvodnji, te razvijamo nove proizvoda za domaće i strano tržište”, kazao je direktor Begić.

Tokom organiziranog događaja „Dan Mljekara“ Begić se zahvalio općinskoj, kantonalnoj i federalnoj vlasti na podrškama koje su pružili tokom osnivanja i razvoja ove farme te najavio povećanje otkupne cijene mlijeka.

“Ljudi su najvažniji resurs i u tom smislu povećali smo otkupnu cijenu mlijeka našim kooperantima u ovoj godini čime nastojimo da dodatno poboljšamo odnos sa njima“, kazao je Begić.

Ovom prilikom dodijeljene su zahvalnice za podršku u radu i razvoju ove farme općinskom, kantonalnom i federalnom nivou, kao i njihovim kooperantima.