Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede organiziralo sastanak s proizvođačima žitarica i krmnog bilja

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH organiziralo sastanak s proizvođačima žitarica i krmnog bilja iz Federacije BiH s ciljem analize stanja i sagledavanja mjera podrški i pomoći u ovoj godini.

Sastanak i konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima hljebnih žita, soje i kukuruza, imali su za cilj sačiniti analizu trenutnog stanja i razmotriti mjere u okviru pripreme i izrade Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.

Poljoprivredni proizvođači su prenijeli svoja viđenja u vezi povećanja cijena repromaterijala ali i ukazali na sve češći nedostatak mineralnih đubriva na domaćem tržištu uzrokovnog globalnim kretanjima na svjetskom tržištu.

Tokom sastanka, proizvođači su prezentirali analize u pojedinim proizvodnjama koje imaju te prenijeli svoje sugestije i prijedloge u cilju što bolje realizacije mjera u ovogodišnjoj proizvodnji.

Ministar Dedić u razgovoru s proizvođačima žitrica i krmnog bilja kazao je kako očekuje da podrška poljoprivrednim proizvodnjama ove godine treba biti veća od svih nivoa vlasti.

“Zakazali smo sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede za narednu sedmicu radi što većeg stepena hormonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnog nivoa kako bi poljoprivrednicima osigurali veću podršku. Na navedeni sastanak pozvali smo i predstavnike Saveza gradova i općina FBiH”, kazao je ministar Dedić.