Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Šemsudin Dedić za Oslobođenje: Poljoprivrednicima u FBiH rekordnih 156 miliona KM, a tražit ćemo i više

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u intervjuu za Oslobođenje govori o potrebi isplate poticaja poljoprivrednicima prije proljetne sjetve, ostvarenim rezultatima, ali i opasnostima uzrokovanim globalnim poskupljenjima. Iznosi brojne razloge zbog čega je neophodno podržati rekordan budžet za resor poljoprivrede te najavljuje borbu da ovaj sektor bude podržan i sa više novca nego je trenutno raspoloživo, potcrtavajući da se moraju dodatno povećati sredstva kako poskupljenja repromaterijala ne bi utjecala na proljetnu sjetvu.

NA POČETKU OVE IZAZOVNE GODINE ZA POLJOPRIVREDNI SEKTOR, KAKVO JE TRENUTNO STANJE U POLJOPRIVREDI?
– Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uspjelo je redovno servisirati sve obaveze iz prošle godine, tako da danas nemamo nikakvih zaostataka i dugovanja. Tako ćemo, za razliku od ranijih godina kada je budžet za poljoprivredu iznosio 87 miliona KM, ove 2022, moći računati na više od 100 miliona.

PROLJETNA SJETVA

Najvažnije nam je da federalni budžet bude usvojen što prije u Parlamentu FBiH i da se stvore uslovi kako bismo mogli odmah krenuti s isplatama poticaja poljoprivrednicima za predstojeću proljetnu sjetvu. Kada je riječ o periodu iza nas, naravno da postoje prilike i neprilike na koje niko ne može utjecati pa su se tako vremenske nepogode lani odrazile na smanjene prinosa u mnogim poljoprivrednim kulturama.

S druge strane, neke proizvodnje su zabilježile rast poput pšenice i mlijeka. Proizvodnja mlijeka je najviše zastupljena, a 5.279 poljoprivrednih proizvođača u prošloj godini proizvelo je 140 miliona litara, što je više za 5,5 miliona litara mlijeka u odnosu na godinu ranije.

Ukupne investicije koje smo podržali u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u 2021. iznose 55 miliona KM. Sufinansirali smo nabavku poljoprivrednih mašina i opreme, izgradnju objekata za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, proširenje i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta u prehrambenoj industriji, nabavku rasplodne stoke, podizanje višegodišnjih zasada i certifikaciju organske proizvodnje. Zadruge i druga pravna lica podržani su u otkupu poljoprivrednih proizvoda od 12.000 kooperanata sa ukupno 80 miliona KM. Značajna podrška velikom broju kooperanata osigurana je i putem projektne jedinice Ministarstva koja realizira projekte IFAD-a. Na osnovu Uredbe o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije Covid-19 koju je usvojila Vlada FBiH podršku su ostvarila i 2.933 poljoprivredna obrta za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti.

Međutim, posljedice pandemije koronavirusa koje se ogledaju u poremećaju lanaca snabdijevanja te poskupljenjima energenata odrazile su se i na poljoprivrednu proizvodnju. Za nju je od esencijalne važnosti proizvodnja mineralnih gnojiva koja se zasniva uglavnom na prirodnom plinu, a njihova cijena je drastično povećana. Samim tim i troškovi obrade zemljišta tokom jesenske i proljetne sjetve. Pribojavamo se da će, ukoliko poljoprivrednici budu primorani smanjiti upotrebu đubriva zbog viših cijena, kakvo je stanje sada, prinosi u mnogim kulturama pasti, što će dovesti do pada proizvodnje hrane. Iz tog razloga se mi u Ministarstvu u ovoj godini posebno zalažemo za što veći budžet i podršku za poljoprivredu.

Kompletan intervju pročitajte na web portalu Oslobođenja.