Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić održao sastanke s predstavnicima poljoprivrednika i proizvođača voća, povrća i rasadničke proizvodnje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić odražao je danas sastanke s predstavnicima poljoprivrednih udruženja u FBiH te proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje.

Tokom sastanka i razgovora s predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednika FBiH, isti su upoznati s aktivnostima koje Ministarstvo poduzima na pripremi mjera novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2022. godini.

Zajednički stav prisutnih je potreba hitnog usvajanja Budžeta za 2022. godinu te operativnost mjera podrške koje će poljoprivrednicima olakšati proljetnu sjetvu uslijed poskupljenja repromaterijala i drugih inputa u proizvodnjama. Sutrašnji sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede bit će usmjeren upravo u navedenom pravcu.

Nakon ovog održan je i sastanak s poljoprivrednim proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje na kojem je, kroz prijedloge i sugestije, razgovarano o stanju ovih proizvodnji i planovima za ovu godinu. Navedenom sastanku prisustvovao je i Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivrede Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, prošle sedmice održan je sastanak s poljoprivrednim proizvođačima hljebnih žita, soje i kukuruza a Ministarstvo će nastaviti održavati ovu vrstu sastanaka i razgovora s poljoprivrednim proizvođačima, čiji je cilj sačiniti analizu trenutnog stanja i razmotriti mjere u okviru pripreme i izrade Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.