Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić na sastanku s kantonalnim ministrima poljoprivrede: Poljoprivrednicima osigurati usklađene mjere i veću podršku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH održao sastanak s kantonalnim ministarima poljoprivrede na kojem je razgovarano o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti.

Sastanak je bio prilika da se analizira stanje poljoprivrede u prethodnoj godini te da se razgovara o aktivnostima i mjerama za ovu godinu koja je zbog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu ali i drugih inputa u proizvodnji posebno izazovna.

Ministri su iznijeli zajednički stav da je zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi, posebno u pogledu proljetne sjetve, potrebno hitno usvojiti Budžet FBiH za 2022. godinu kao i mjere novčanih podrški kako bi se pravovremeno pomoglo poljoprivrednicima.

Tokom sastanka razgovarano je o prijedlozima mjera koje bi poljoprivednim proizvođačima u ovoj godini značajno pomogle.

Tako je pored usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, naglašena potreba stvaranja zakonskih pretpostavki za operativnost mjera podrški u poljoprivredi, osiguranje isplate četvrtog kvartala iz 2021. i prvog kvartala 2022. godine, a razgovarano je i o prijedlogu sufinansiranja proljetne sjetve zajedničkim sredstvima federalnog i kantonalnih nivoa po hektaru obradivog zemljišta. Također, iznijete su preporuke kantonima za ukidanje ili smanjenje naknada na zakup ili koncesije na poljoprivredno zemljište u ovoj godini kao i preporuke za ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta svih nivoa vlasti koji stvaraju opterećenje poljoprivrednim proizvođačima. Razgovarano je i o mogućnostima za otkup po garantovanim cijenama pšenice iz jesenje sjetve 2021. godine za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, potrebe uspostave kantonalnih robnih rezervi te o nastavku aktivnosti na nabavci mineralnih đubriva.

“Poljoprivredna proizvodnja mora biti više potpomognuta od svih nivoa vlasti a mjere podrške nakon usvajanja Budžeta FBiH za ovu godinu operativne i više usklađene te cijenim da je današnji sastanak bio prilika da to i potvrdimo“, kazao je ministar Dedić.

Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara, prisustvovali i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH.