Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić: Inovativna oprema za unapređenje rada Poljoprivrednog zavoda USK

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u kabinetu Ministarstva primio Nj.E., ambasadora Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini, Krisztiána Pósa.

Sastanku s ambasadorom Pósom prisustvovali su i predstavnici mađarske organizacije IKE 2020 Asocijacije za inovativne inicijative te predstavnici Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona.

Tokom sastanka prezentirane su mogućnosti korištenja inovativnih tehnologija u poljoprivredi s posebnim fokusom na upotrebu dronova.

Predstavnici ove Asocijacije izrazili su spremnost da Poljoprivrednom zavodu USK doniraju visokosofisticiran dron, obuče zaposlenike Zavoda te za potrebe poljoprivrednika izvrše demonstraciju rada već u prvoj polovini marta.

”Saradnjom Federalnog ministarstva poljoprivrede i Ambasade Mađarske u BiH unaprijedit ćemo rad Poljoprivrednog zavoda USK. Primjena inovativnih tehnologija poput dronova značajno će doprinijeti preciznijoj upotrebi zaštitnih sredstava u poljoprivredi a time i očuvanju okoliša”, izjavio je ministar Dedić.