Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Vlada FBiH usvojila Program za unapređenje vodnih usluga u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj 303. sjednici održanoj danas u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa za unapređenje vodnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine i korištenje najavljene finansijske i tehničke podrške.

Program unapređenje vodnih usluga u Federaciji sastoji od tri segmenta koji se odnose na planiranje budućih aktivnosti čija realizacija treba da doprinese otklanjanju nedostataka u regulatornom i institucionalnom okviru sektora vodnih usluga kao i finansiranju ovog sektora.

Iako su u Federaciji BiH uložena značajna sredstva međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih donatora u posljednjih deset godina procijenjeno je da kvalitet vodnih usluga bilježi negativan trend. Navedeno se ogleda u smanjenju kvalitete vode za piće uzrokovanog zagađenjima, povećanjem curenja i gubitaka u vodovodnoj mreži, zbog neodgovarajućeg investicijskog održavanja, te posljedičnom pojavom redukcija u redovnom snabdijevanju korisnika usluga. Vodovodna komunalna preduzeća ne ostvaruju dovoljno prihoda da bi bila samoodrživa, a prosječni nivoi prihoda od izvršenih vodnih usluga ne pokrivaju troškove rada i održavanja.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uspostavilo je interresornu radnu grupu čiji je zadatak bio izrada Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i korištenje najavljene finansijske i tehničke podrške. Tehnička pomoć ovoj grupi omogućena je kroz Projekat općinskog okolišnog upravljanja (MEG 2), koji zajednički finansiraju Vlada Švicarske, Švedska i Vlada Češke Republike, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

“Programom su predviđene ključne aktivnosti koje trebaju da dovedu do boljeg funkcionisanja institucija iz sektora vodnih usluga, prvenstveno vodovodnih komunalnih preduzeća, kao i aktivnosti koje trebaju doprinijeti pravilnijem i racionalnijem planiranju izrade i provođenja projekata iz oblasti vodnih usluga, kao i usklađivanju sa EU propisima u oblasti vodnih usluga“, kazao je ministar Šemsudin Dedić.

Uvid u sadržaj Programa bio je omogućen i u okviru provedenih javnih konsultacija, a usvajanje i implementacija ovog Programa jasno su postavljeni kao preduslov koji nadležni organi na svim nivoima vlasti, trebaju ispuniti za osiguranje dalje finansijske podrške međunarodnih razvojnih partnera za modernizaciju i reformu vodnih usluga.