Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Podrška Ministarstva organizaciji okruglog stola “Naš egzotični med, istina i zabluda”

Saveza pčelara Federacije BiH organizirao je danas u prostorijama Poljoprivrednog zavoda FBiH u Sarajevu okrugli sto na temu „Naš egzotični med, istina i zabluda“ kojem je u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede pristustvovao savjetnik ministra mr. Husnija Kudić.

Bila je to prilika da se još jednom ukaže na potrebu doslovne primjene propisa u oblasti kvaliteta meda i drugih pčelinjih proizvoda. Prisutni proizvođači i pčelari istakli su svoje prijedloge i sugestije koje se tiču uređenja normativnih akata u vezi ocjenjivanja i kontrole meda, podsticajne politike, prerade i prodaje meda.

Savjetnik Kudić istakao je zadovoljstvo što iz prve ruke ima priliku čuti mišljenje predstavnika pčelara te istakao angažiranost Ministarstva čiji su predstavnici uradili normativne akte i usvojili pripadajuće pravilnike kojim se reguliraju pitanja vezana za način pčelarenja, brige o zdravlju pčela, broju i tipu košnica, načinu pčelarenja, smještaju pčela a evidencijom kroz registre pčelara i pčelinjaka su omogućili sistemsko praćenje i značajno unapređenje pčelarstva u Federaciji BiH.

 

Federalno ministarstvo poljoprivrede je u cilju podrške pčelarstvu, koje predstavlja opšte društveni interes svake zemlje, te faktor stabilnosti cjelokupnog ekosistema, programiralo različite mjere, kako direktne podrške po košnicama tako i kroz strukturne mjere za nabavku opreme, mehanizacije, podrške mladim i ženama pčelarima te certifikaciju proizvodnji.

Ovakvi i slični sastanci su prilika da se nastavi međusobna saradnja i informisanje predstavnika proizvođača pčelara i nadležnog ministarstva a sve s ciljem unapređenja i održivosti pčelarske proizvodnje.