Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Vlada FBiH usvojila Metodologiju utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je na prošlosedmičnoj sjednici usvojila Program za unapređenje vodnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine, danas je na svojoj 304. sjednici održanoj u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Metodologije utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U cilju otklanjanja brojnih i već dugo prisutnih nedostataka u pružanju usluga vodosnabdijevanja, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, hitno je potrebno, pored osiguranja sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture, donijeti regulativu za uvođenje cijena vodnih usluga koje će pokrivati stvarne troškove javnih komunalnih preduzeća.

Utvrđeno je također da su cijene vodnih usluga neadekvatne te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na nivou Federacije BiH prije pokretanja novih investicionih mjera, da bi se izbjegle situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje.

Reforma sektora voda zahtijeva usklađen regulatorni i funkcionalan institucionalni okvir putem reorganizacije postojećih ili uspostave novih struktura, kao i kontrolisane finansijske tokove. Obzirom na kompleksnost procesa predstojeće reforme, nadležna ministarstva za oblast vodoprivrede kao i druge nadležne institucije, u skladu sa svojim nadležnostima, učestvuju u ovoj reformi.

U provedenom procesu konsultacija utvrđeno je da je Metodologija kao preporučeni dokument prihvatljivija, kako bi je kantoni i jedinice lokalne samouprave u skladu sa svojim nadležnostima jednostavnije mogle uskladiti, prihvatiti i primijeniti u praksi. Zaključak je to sastanka predstavnika međunarodnih razvojnih partnera (DEU u BiH, Svjetske banke, UNDP, Ambasade Švedske i Švicarske) sa predstavnicima Vlade FBiH i resornim ministarstvima za pokretanje unapređenja vodno-komunalnog sektora i modernizacijom komunalnih preduzeća, te ekonomskom reformom vodnih tarifa. U suprotnom kreditna i grant sredstva međunarodnih razvojnih partnera za kapitalne infrastrukturne projekte u sektoru vodno-komunalnih usluga će biti obustavljena, a ovaj sektor će zaostajati na putu EU integracija, uz daljnje pogoršanje stanja.