Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić posjetio Bimal: Povećati domaću proizvodnju uljarica

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone kompanije Bimal u Brčkom te prisustvovao panel diskusiji organiziranoj u okviru Dana uljarica.

Predstavnici ove kompanije tokom zajedničkog obilaska upoznali su ministra Dedića s povećanom potražnjom za uljem na domaćem i inostranom tržištu ali i naglasili da su sa svojim proizvodnim kapacitetima u mogućnosti odgovoriti tim zahtjevima.

“Bimal je naša najveća domaća kompanija za proizvodnju ulja i u tom smislu raduje nas činjenica da iz godine u godinu ulažu u razvoj vlastitih kapaciteta, šire kooperantsku mrežu i povećavaju otkup uljarica čime značajno podržavaju proizvođače. To je svakako pokazatelj da se domaće prehrambene kompanije, u izazovnim vremenima kakva su danas, mogu osloniti na poljoprivredne proizvođače, kojima garantiran otkup uljarica i poticajne mjere daju sigurnost u bavljenju ovom proizvodnjom”, kazao je ministar Dedić tokom posjete kompaniji Bimal te dodao da je ministarstvo na čijem je čelu u prošloj godini svim proizvođačima osiguralo 450 KM po hektaru proizvedene uljarice, a ove godine kroz različite mjere ta podrška će biti i veća.

Tokom današnje posjete istaknuto je da ova kompanija na tržištu plasira sasvim dovoljne količine ulja te građani nemaju razloga za bilo kakvu zabrinutost po pitanju nestašice ovog prehrambenog artikla jer imaju osigurane sasvim dovoljne, višemjesečne količine.

Tema ovogodišnjeg Dana uljarica pod nazivom „Značaj domaće proizvodnje i zaliha hrane u vrijeme krize“ imala je za cilj ukazati na neophodnost domaće proizvodnje hrane, sistematskog pristupa robnim rezervama u vremenu krize te ponuditi odgovore na aktuelna pitanja poljoprivrednih proizvođača u svjetlu aktuelnih kriza izazvanih pandemijom COVID-19 virusa kao i ratnim stanjem u Ukrajini.

Rekordni budžet za poljoprivredu u Federaciji, u iznosu većem od 100 miliona KM, značit će i nastavak podrške primarnim poljoprivrednim proizvođačima, veći broj investicija na poljoprivrednim gazdinstvima i prehrambenoj industriji, povećavanu količinu i kvalitet domaćih proizvoda, kao i njihovu konkurentnost na tržištu.

Govoreći o stanju u poljoprivredi Federacije BiH, ministar Dedić kazao je kako je pred svima nama jedna izazovna godina u poljoprivredi ali i da očekuje da se uz koordiniranu i harmoniziranu podršku svih nivoa vlasti više pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

“Vjerujemo da institucionalna saradnja i podrška poljoprivrednicima od svih nivoa vlasti može dati bolje rezultate kako bi se osigurala održivost poljoprivredne proizvodnje i stvorile pretpostavke za njen daljnji razvoj. Veća proizvodnja hrane mora biti naš prioritet”, kazao je ministar Dedić tokom panel diskusije.

Pored ministra Dedića, na panel diskusiji u okviru Dana uljarica, u organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije Bimal, govorili su i Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, Mato Brkić, ministar poljoprivrede Županije Posavske, Milenko Ninković, šef odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta te drugi učesnici koji su svojim izlaganjima pokušali pobliže ukazati na značaj domaće proizvodnje hrane u svjetlu sve češćih poremećaja na međunarodnom tržištu.