Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Eksperti EU posjetili Sektor za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede

Eksperti iz Republike Austrije i EU, u okviru Tvinning projekta, posjetili su Sektor za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Posjeta je imala za cilj usklađivanje rada veterinarskih laboratorija sa najnovijom legislativom EU koja pokriva ovu oblast.

Pomoćnik federalnog ministra za oblast veterinarstva, mr. sci Kenan Muratović razgovarao je s Heimom Lassnigom, Irenom Zimpernik i Hannesom Würknerom a eksperti iz EU tokom sastanka prezentirali su informacije o trenutno važećoj legislativi u svih 27 zemalja EU, a koja se između ostalog, odnosi i na formiranje i funkcionisanje veterinarskih laboratorija.

Pored eksperata iz EU, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda za veterinarstvo u BiH, Svjetlana Nemet i Irena Rudan.

Međusobno su razmijenjena iskustva i informacije o do sada postignutom napretku u veterinarskim laboratorijama FBiH i ono što se trenutno primjenjuje u laboratorijama zemalja EU, te potvrđeni zajednički ciljevi u daljnjoj harmonizaciji propisa BiH i EU.