Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić obišao radove u Ključu: Bolja putna infrastruktura i povezanost za stanovnike Ključa

Na području Unsko-sanskog kantona nastavljena je realizacija projekta modernizacije magistralnih cesta na području FBiH, a u sklopu kojeg su danas započeti završni radovi i asfaltiranje magistralne ceste  M15 Crljeni – Zgon na području općine Ključ. Ukupna vrijednost ovog ugovora iznosi 5.395.360 KM, a očekivani završetak radova je 21.06.2022. godine.

U toku 2016. godine realizirana je sanacija na ovom putnom pravcu koju je realiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Jedinica za provedbu projekata u šumarstvu i poljoprivredi, u suradnji s JP Ceste Federacije BiH Sarajevo, u sklopu projekta hitnog oporavka od poplava kojeg je finansirala Svjetska banka u ukupnoj vrijednosti od cca 975 hiljada KM.

Ovom prilikom završne radove obišli su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Šemsudin Dedić u pratnji načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića i zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmina Musića i Mersada Draganovića.

“Za projekte na području općine Ključ sa nivoa Federacije BiH osigurana su sredstva u iznosu od preko 12 miliona KM (gradski most na ulazu u Ključ, traka za spora vozila na Laništu, magistralni put Zgon-Crljeni, lokalni putevi Ključ-Humići i Hasići-Tićevići, i dr.) čijom realizacijom se stvaraju uslovi za bolju povezanost sa drugim krajevima i stvaraju bolji preduslovi za nove investicije, otvaranje radnih mjesta, razvoj turizma, poljoprivrede i ostanak ljudi na ovim prostorima”, izjavio je ministar Dedić.

“Htio bih se zahvaliti ljudima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta, Cestama Federacije BiH, Vladi Federacije, a posebno ministru Šemsudinu Dediću bez kojeg ovaj projekat ne bi bio priveden kraju”, kazao je načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

“Moram naglasiti da su protekle četiri godine bile najplodonosnije u odnosu Vlade Federacije BiH prema općini Ključ. U tom smislu želim istaknuti da, zahvaljujući kontinuiranoj komunikaciji prije svega sa ministrom Dedićem, u Ključu nikad nije bilo više investicija, ne samo u putnu infrastrukturu, nego i podrške privrednicima, obrtnicima, poljoprivrednicima i brojnim projektima koje smo kandidirali kao lokalna zajednica”, rekao je Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

U pitanju je projekat na čiju realizaciju mještani Crljeni čekaju skoro 70 godina.   “Dokumentacija za ovaj put je upućivana i u Beograd za vrijeme socijalističke Jugoslavije i evo zahvaljujući Vladi Federacije i ministru s našeg kraja Šemsudinu Dediću dočekali smo završetak ovog projekta”, rekao je Jusuf Omerović, aktivista koji od osamdesetih radi na osiguravanju podrške za ovaj put.