Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Eksperti Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske u posjeti Federalnom ministarstvu poljoprivrede

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas su u sjedištu ministarstva primili predstavnike delegacije Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske predvođene Hakanom Eryilmazom, savjetnikom za poljoprivredu u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Tokom  sastanka s ekspertima iz Republike Turske razgovarano je o uspostavi saradnje i aktivnostima na  implementaciji projekta primjene softvera za protivpožarnu zaštitu šuma u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izražena je spremnost za unapređenje saradnje u oblasti primjene novih tehnologija koje mogu doprinijeti zaštiti i smanjenju šumskih požara.

O aktivnostima koje se poduzimaju na smanjenju šumskih požara, načinu njihove detekcije kao i organizaciji šumarskih preduzeća na području Federacije BiH, prisutne goste upoznali su savjetnik federalnog ministra, Husnija Kudić, i pomoćnica federalnog ministra za oblast šumarstva i lovstva, Danica Cigelj.

Sastanku je, pored predstavnika resornog ministarstva, prisustvovao i Vahidin Lušija, predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.   

İlhami Aydin, zamjenik načelnika Uprave za suzbijanje šumskih požara Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, predstavio je aktivnosti koje je Republika Turska poduzela u posljednjih pet godina s posebnim naglaskom na upotrebu novih i inovativnih tehnologija u gašenju šumskih požara.

“Mogućnost izbijanja šumskih požara, zbog globalnih klimatskih promjena, iz godine u godinu se povećava. Požari se pojavljuju na mjestima na kojima su se rijetko pojavljivali, poput Skandinavije i drugih dijelova svijeta. Naši eksperti su razvili određena rješenja koja imaju za cilj ranu detekciju požara kao i unaprijeđenje sistema gašenja požara”, naveo je Aydin tokom sastanka.

Planirano je da delegacija turskih eksperata u toku ove sedmice održi prezentaciju za predstavnike kantonalnih šumsko-privrednih društava i time prenese iskustva u borbi protiv šumskih požara kao i aktivnosti na unapređenju gazdovanja šumama i šumskim zemljištem.