Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici Ministarstva na konferenciji “Perspektive pristupa ‘Jednog zdravlja’ (One health) u regiji zapadnog Balkana”

Predstavnici Sektora za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prisustvovali su Prvoj regionalnoj konferenciji na temu “Perspektive pristupa ‘Jednog zdravlja’ (One health) u regiji zapadnog Balkana” u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Na konferenciji su učešće uzeli stručnjaci iz Europe i svijeta, odnosno iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Tom prilikom prezentovane su teme iz oblasti zdravlja ljudi i životinja.

Koncept “Jedno zdravlje” datira s kraja 19. i početka 20. stoljeća i objedinjava humanu medicinu, veterinarsku medicinu, nauku o okolišu te sve druge segmente koji na bilo koji način doprinose ljudskom zdravlju ili negativno utiču na ljudsko zdravlje, navedeno je tokom trajanja konferencije. 

Tokom  konferencije potpisan je i Protokol o naučno-tehničkoj i stručnoj saradnji kroz pristup “Jednog zdravlja” čime je formalizirana saradnja na formiranju regionalne mreže “Balkan one health network” – BOHN.

Skup je održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Izvor fotografija: INZ