Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana radionica o efektima RCDP projekta na području Federacije BiH

Projektna jedinica za koordinaciju projekta Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizirala je radionicu u okviru Projekta razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP) za učesnike projekta na kojoj su prezentirana dosadašnja iskustva.

Cilj radionice bila je prezentacija ključnih preporuka i glavnih zaključaka delegacije IFAD-a akterima projekta, procjena postignuća i realizacije projekata te razmjena iskustava iz dosadašnjih aktivnosti s ciljem unapređenja novih projektnih ciklusa. 

Tokom radionice učesnici podijeljeni u grupe imali su za cilj da ponude odgovore u okviru nekoliko ključnih oblasti poput postizanja projektne svrhe i ciljeva, učinka projekta ka ciljanim korisnicima, potencijala za održivost te izvedbe projektnih partnera.

Učesnicima projekta obratili su se federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Jedinice za koordinaciju projekta resornog federalnog ministarstva Halil Omanović a posredstvom videopoziva prisutne učesnike pozdravio je i Kauttu Mikael, direktor IFAD-a za Bosnu i Hercegovinu. Oni su naglasili da je u pitanju projekat koji svojim aktivnostima doprinosi razvoju ruralne konkuretnosti na području Federacije BiH kao i poboljšanju životnog standarda korisnika projekta.

O dosadašnjim aktivnostima u realizaciji projekta govorila je i Edina Šuta iz Udruženja poljoprivrednika “Mostarska žilavka“.

“Smatramo da je projekat postigao ciljeve kroz povećanje broja kooperanta, podjelu start paketa, povećanje proizvodnje i površine pod zasađenim kulturama. Osim toga naši kooperanti su imali siguran plasman proizvoda, olakšan pristup tržištu kao i transfer znanja. Projekat donosi održivost prvenstveno korisnicima start paketa dugoročnih sadnica, jer imaju olakšan pristup svim poljoprivrednim sirovinama potrebnim za početak uzgoja. Zadovoljni smo angažmanom projektnih partnera IFAD-a i PCU-a te se nadamo da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti”, kazala je Šuta tokom radionice.
 
RCDP je zamišljen kao projekat čija se implementacija odvija kroz razvijanje lanaca vrijednosti na razini klastera a koje čine skupine općina identificirane na osnovu zajedničkih karakteristika poljoprivredne proizvodnje i interesa. Poslovni prijedlozi u okviru klastera i podsektora su pripremljeni i provedeni od strane različitih aktera, a vođeni od strane lidera i imaju za cilj podržati siromašne, male i nerazvijene farmere koji nisu adekvatno uključeni u tržišne kanale te ih podržati kako bi postali konkuretni komercijalni proizvođači roba za tržište.

Projektne aktivnosti završene su 31. marta  a zatvaranje projekta predviđeno je za 30. septembar ove godine.