Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić u posjeti mljekari Eko sir Puđa i mljekari Livno

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je posjetio proizvodne pogone mljekare Eko sir Puđa koja zapošljava 40 radnika i otkupljuje kravlje, ovčije i kozije mlijeko od 250 kooperanata i mljekaru Livno koja zapošljava 50 radnika sa organiziranim otkupom od 300 kooperanata.

Prilikom posjete vlasnici navedenih mljekara prezentirali su buduće planove razvoja, a jedna od predloženih mjera jeste da se uz već osiguranu podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede u nabavku novih muznih grla uključe mljekare i drugi nivoi vlasti, kako bi se postojećim kooperantima pomoglo u povećanju proizvodnje.

U 2021. godini poticana količina mlijeka u Federaciji BiH iznosila je oko 141 milion litara, zašto je iz federalnog budžeta isplaćeno blizu 40 miliona KM.

Zbog poskupljenja repromaterijala, prije svega mineralnih đubriva, sjemena i goriva, sa ciljem održivosti ove proizvodnje u ovoj godini iz Budžeta FBiH povećane su podsticajne mjere koje iznose 0,34/l za pravna lica i obrte, te 0,30/l za fizička lica, kao i dodatne podrške proizvođačima mlijeka kroz podsticaje u proizvodnji stočnih krmiva i stočnih žita, te 30% grant sredstava za nabavku junica visokog pasminskog kvaliteta.

“Bosanskohercegovačko mlijeko je najbolje, a Livanjski kraj je nadaleko poznat po proizvodnji dobrog sira, zašto je potrebno kvalitetno mlijeko kao osnovna sirovina čija kvaliteta je dosad potvrđena brojnim domaćim i svjetskim priznanjima. Sve to ne bismo mogli ostvariti bez naših vrijednih proizvodača i mogućnosti plasmana mlijeka i mliječnih proizvoda na inozemna tržišta, prije svega tržište EU na koje izvozimo od sredine 2015. godine. U ovoj godini usljed poskupljenja inputa u proizvodnji povećane su podsticajne mjere kako bi olakšali proizvođačima mlijeka koja je jedna od onih proizvodnji u kojoj možemo biti neovisni od uvoza”, izjavio je ministar Dedić.