Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Prihvaćen upitnik o izvozu crvenog mesa i piletine iz BiH u Kraljevinu Saudijsku Arabiju

Kraljevina Saudijska Arabija prihvatila je upitnik iz Bosne i Hercegovine za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa. Navedeno je potvrđeno iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je aktivno učestvovalo u kreiranju navedenog upitnika kao i aktivnostima koje slijede nakon njegovog prihvatanja.

“Upitnik je urađen s kolegama iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Kancelarijom za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i nadležnim resornim entitetskim ministarstvom Republike Srpske”, kazao je pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za oblast veterinarstva Kenan Muratović.

Muratović pojašnjava da je resorno federalno ministarstvo već dostavilo spisak objekata Kancelariji za veterinarstvo BiH a koji će biti proslijeđen nadležnim tijelima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

“Sljedeći korak je dolazak inspektora iz Kraljevine Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu. Oni bi trebali izvršiti preglede objekata te zaključiti koje kompanije i objekti ispunjavaju uslove za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Kraljevinu Saudijsku Arabiju”, kazao je Muratović.