Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić prisustvovao manifestaciji “Dani polja kukuruza“ u Bihaću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas manifestaciji “Dani polja kukuruza“ u Bihaću kao jednoj od centralnih manifestacija u Federaciji Bosne i Hercegovine.  

Tokom ove manifestacije 6 sjemenskih kuća prezentiralo je 27 hibrida kukuruza nove selekcije koje bi u budućnosti poljoprivredni proizvođači mogli koristiti na svojim poljima ovisno o proizvodnji kukuruza u zrnu ili proizvodnji silažnog kukuruza.

Ogledna polja kukuruza bila su prilika da poljoprivredni proizvođači na licu mjesta razgovaraju sa predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, selekcijom i prodajom sjemena te dobiju informacije o mogućnostima novih hibrida kukuruza.

Tako su poljoprivrednim proizvođačima svoje proizvode predstavili BC Institut iz Zagreba (Republika Hrvatska), Osiječki institut iz Osijeka (Republika Hrvatska), Institut Novi Sad iz Novog Sada (Republika Srbija), Sjemenska kuća Syngenta iz Bezela (Švicarska) te američke kompanije Pioneer i  DEKALB.

Današnjoj manifestaciji, pored izlagača i poljoprivrednih proizvođača, prisustvovali su i predstavnici federalnog udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednih fakulteta, općinskih i kantonalnih poljoprivrednih službi te gosti iz BiH i inostranstva.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 2021. godini izdvojilo je više od 11 miliona KM za biljnu proizvodnju a poljoprivrednim proizvođačima iz Unsko-sanskog kantona isplatilo novčane podrške u iznosu od 1.053.565,34 KM. U ovogodišnjem budžetu planirana je podrška za biljnu proizvodnju u iznosu od 16.165.000,00 KM.

Organizatori današnje manifestacije izrazili su zadovoljstvo podrškama koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede realiziralo u toku prethodne godine kao i planiranim povećanjem podrški u ovoj godini.