Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede organiziralo sastanak s predstavnicima  zadružnih organizacija iz Hrvatske i FBiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je domaćin sastanka predstavnika Zajednice braniteljskih zadruga Republike Hrvatske i predstavnika Saveza zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U ime ministarstva obratili su se savjetnik ministra, Husnija Kudić i šef odsjeka za ruralni razvoj Pejo Janjić.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede upoznati su s  namjerom Saveza zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine da u svojstvu partnera Zajednice braniteljskih zadruga Republike Hrvatske sudjeluje u javnom pozivu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske za financiranje projekata međunarodne razvojne saradnje organizacija civilnog društva.

Gosti iz Republike Hrvatske, Nebojša Jerković, predsjednik Zajednice Braniteljskih zadruga Republike Hrvatske te Damir Radić iz Braniteljska zadruga EKO Line iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Senad Ćerimović, predsjednik Saveza zadruga Federacije BiH te Nagib Hadžić, predstavnik  Saveza zadruga Federacije BiH, upoznali su predstavnike Ministarstva o mogućnostima koje stoje na raspolaganju predstavnicima civilnog društva.

Imajući u vidu da u okviru nove Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021 – 2027. godina, posebno važno mjesto u procesu organizacije unutrašnjeg tržišta imaju poljoprivredne zadruge i proizvođačke organizacije, izražena je  zainteresiranost za provedbu ovog oblika prekogranične saradnje.

Kako je navedeno, iskustva Republike Hrvatske mogu značajno pomoći unapređenju razumijevanja načina poslovanja poljoprivrednih i obrtničkih zadruga na izvornim zadružnim principima, a što je posebno važno za boračku populaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pored toga, zbog uvođenja potpuno nove politike uređenja tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem uspostave organizacija proizvođača, a čime se zapravo vrši usklađivanje naše poljoprivredne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, iskustvo partnera iz Republike Hrvatske može značajno olakšati planiranje, organiziranje i provedbu ovog zahtjevnog procesa, zaključeno je tokom sastanka.