Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić pružio podršku projektu “Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama“

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Ministarstva razgovarao s predstavnicima UN Women i UN Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), organizacija koje rade na implementaciji projekta “Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama”.

Amna Muharemović, zamjenica šefa ureda UN Women i Vlado Pijunović, programski koordinator FAO, istakli su zahvalnost ministru i predstavnicima Ministarstva na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta te naglasili kako se projekat nadograđuje na gender procjenu za BiH koje su sprovele UN Women i FAO, pod nazivom “Nacionalni gender profil poljoprivrede i života u ruralnim sredinama”.

Projekat financira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i ima za cilj da otkloni strukturalne barijere kroz uvođenje tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i rad i inovativne izvore financiranja, te kroz osposobljavanje žena da se bolje nose sa izazovima, poboljšavajući svoje standarde življenja i socioekonomski položaj i živote svojih porodica u ruralnim sredinama.

“Zadovoljstvo nam je nastaviti saradnju s ovim međunarodnim organizacijama i zajednički poboljšati status žena u sredinama u kojima žive i rade. Jedan od naših ciljeva je svakako i osnažiti i kreirati veću prisutnost i ulogu žena u poljoprivredi, te nastojati kroz konkretne mjere unapređivati njihovu poziciju kao žena nositeljica i članica porodičnih poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je ministar Dedić po okončanju sastanka.   

Prema podacima Ministarstva primjetan je trend povećanja broja upisanih nositeljica porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. U 2019. godini taj broj iznosio je 13.908 dok je u 2022. godini 17.888. Ministarstvo  je po različitim modelima podrške u 2022. godini podržalo 2.339 žena s povećanjem podrške od 17 posto u odnosu na 2021. godinu.  

Na sastanku su predstavljene osnovne komponente projekta, uloge organizacija koje ih implementiraju te definirani budući pravci zajedničkog rada i podrške.