Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održan sastanak s predstavnicima malinara iz SBK 

Pomoćnici federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva primili su danas predstavnike nezadovoljnih proizvođača malina iz Srednjobosanskog kantona koji su protestovali ispred sjedišta kompanije otkupljivača u Sarajevu te se organizirano pojavili i pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. 

Tokom sastanka izražena je podrška nastojanjima proizvođača da ostvare svoja prava na naknade za isporučene količine maline od ovlaštenog otkupljivača a prema riječima predstavnika, u ovom slučaju, već su podnijete određene prijave nadležnim organima. 

“Federalno ministarstvo poljoprivrede otvoreno je za razgovore sa svim poljoprivrednim proizvođačima. U konkretnom slučaju u pitanju su obligacioni odnosi koje rješavaju nadležni organi i u tom procesu ovo Ministarstvo nema nadležnosti ali će u okviru svojih mogućnosti pružiti neophodnu podršku“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
 
Predstavnici okupljenih malinara istakli su zahvalnost predstavnicima Ministarstva na prijemu i prilici da razgovaraju o problemu neplaćanja njihovih isporučenih količina maline kao i pruženoj podršci s ciljem ostvarivanja njihovih prava. 

“Jedini koji su s nama razgovarali su predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede na čemu im se zahvaljujemo. Dobili smo korisne informacije i očekujemo da nadležni organi što prije riješe ovaj slučaj s obzirom da već osam godina uspješno poslujemo u oblasti malinarstva. Zadovoljni smo sastankom, posebno s informacijom da će novim Programom biti razmotrena mogućnost uskraćivanja novčanih podrški onim otkupljivačima koji ne izmire obaveze prema proizvođačima“, kazao je Ismet Grizić, jedan od organizatora okupljenih proizvođača.