Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima Udruženja mljekarske industrije u BiH: U pripremi formiranje Tima za mljekarstvo   

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, sa saradnicima, razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Udruženja mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Vedat Pašić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja upoznao je ministra Hrnjića s aktivnostima koje ovo udruženje  provodi a koje imaju za cilj unapređenje sektora mljekarstva u Bosni i Hercegovini.

Ministar Hrnjić posebno je izrazio interesovanje za unapređenje komunikacije između primarnih poljoprivrednih proizvođača mlijeka i predstavnika mljekara u Federaciji BiH a posebno u svjetlu poskupljenja proizvoda i prerađevina od mlijeka. Također, izrazio je punu podršku prijedlogu da se formira i u funkciju stavi Tim za mljekarstvo kojeg bi činili predstavnici resornog federalnog ministarstva, mljekarske industrije i primarnih proizvođača mlijeka.  

„Na prošlosedmičnom sastanku s poljoprivrednim proizvođačima jasno sam dao do znanja da ćemo proaktivno djelovati i razgovarati sa svima koji mogu ponuditi konkretna rješenja na unapređenju sektora mljekarstva. Danas su takvom pristupu podršku dali i  predstavnici mljekarske industrije s kojima ćemo razgovarati i kroz Tim za mljekarstvo, tim čiji će zadatak biti pronaći najbolja i najoptimalnija rješenja koja bi odgovorala i proizvođačima i prerađivačima“, kazao je ministar Hrnjić i dodao da Ministarstvo kroz mjere podrške podržava i otkupljivače mlijeka te da je vrlo bitno pronaći modele koji će biti prihvatljivi i proizvođačima i otkupljivačima mlijeka.

Na sastanku je aktuelizirano i nekoliko drugih pitanja koja očekuju rješenja u narednom periodu, poput viškova mlijeka koji se trenutno pojavljuju na tržištu, mogućnostima za preradu sirovog mlijeka u mlijeko u prahu, procesa praćenja i kontrole zasijanih usjeva posredstvom novih tehnologija i softverskih rješanja, stanja i broja grla koja proizvođači posjeduju na svojim gazdinstvima.

Predstavnici Udruženja mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini istakli su činjenicu da je sektor mljekarstva jedan od najuređenijih te da očekuju njegovo daljnje usavršavanje s ciljem razvoja poljoprivrede u budućnosti.