Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić sa saradnicima boravi u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima boravi u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Prvi radni sastanak upriličen je u sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona kojem je domaćin bio premijer Mustafa Ružnić sa dopredsjedavajućom Skupštine USK Ines Delić i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK Adisom Džanićem.

Ministar Hrnjić sa saradnicima prezentirao je programe resornog federalnog ministarstva te ukazao na potrebu unapređenja saradnje federalnog i resornih kantonalnih ministarstava.

 “Cilj današnje posjete je, između ostalog, otvoriti dijalog s predstavnicima kantonalnog ministarstva poljoprivrede i sačiniti cjelovitu informaciju o potrebama poljoprivrednog sektora, kako ovog kantona tako i svih ostalih kantona u Federaciji BiH. Na ovaj način dobit ćemo odgovore koji će poslužiti u pripremi adekvatnih mjera za unapređenje sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, veterinarstva, vodoprivrede, šumarstva”, izjavio je ministar Hrnjić i dodao da ga raduje spremnost premijera i kantonalnog ministra poljoprivrede da se uključe i na ovaj način daju doprinos rješavanju pitanja značajnih za navedene resore.

Ministar Hrnjić tokom posjete naglasio je i važnost održavanja naučne konferencije koja bi tematizirala uticaj klimatskih promjena u svjetlu sve češćih poplava koje pogađaju našu zemlju.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, Sejad Delić, prezentirao je informaciju o stanju vodostaja na području Unsko-sanskog kantona, a u vezi s pojačanim oborinskim padavinama koje su prouzrokovale probleme i poplave u Bihaću ali i nekoliko drugih gradova ovog kantona.  

Premijer Vlade USK Mustafa Ružnić kazao je kako Vlada Unsko-sanskog kantona strateški poduzima niz aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju stanja u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te pohvalio pristup koji ima za cilj promociju dijaloga i podrške poljoprivrednim proizvođačima.

U drugom dijelu radne posjete ministar Hrnjić sa saradnicima posjetio je gradonačelnika Grada Bihaća, Elvedina Sedića te upriličio radni sastanak. Istaknuta je uspješna saradnja  između Grada Bihaća i Federalnog ministarstva poljoprivrede te izražena obostrana spremnost na unapređenju saradnje.

Protokolom posjete za sutra su predviđeni sastanci s poljoprivrednim proizvođačima,  predstavnicima veterinarskih stanica i drugim zainteresiranim subjektima kojima će biti prezentirani programi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.