Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić po drugi put u poplavljenim područjima USK: Promptno djelovati na saniranju šteta

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić po drugi put u posljednjih 48 sati posjetio je poplavljena područja na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Ministar Hrnjić je u utorak obišao poplavljena područja na prostoru Grada Bihaća u prisustvu gradonačelnika Elvedina Sedića dok je danas u prisustvu premijera Vlade FBiH  Nermina Nikšića i ostalih članova Vlade posjetio Ključ, Sanski Most, Bihać i Bosansku Krupu.

“Situacija na terenu je zaista teška i potrebno je promptno djelovati kako bi se štete sanirale u što kraćem roku. Bio sam ovdje prije dva dana, kada su poplave bile na svom vrhuncu i već tada sam zatražio da se Vlada FBiH očituje i hitno djeluje u cilju dodjele sredstava za sprečavanje i sanaciju šteta. Apeliramo i da sredstva Vijeća ministara BiH  budu operativna što prije kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu”, kazao je ministar Hrnjić tokom današnje posjete poplavljenim područjima.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donijela odluku o izdvajanju interventnih sredstava od ukupno 500.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta FBiH, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i općine u Unsko-sanskom kantonu od čega po 150.000 KM za Bihać, Bosansku Krupu i Sanski Most, te 50.000 KM za Ključ.

Vlada FBiH je zaključkom zadužila Federalnu upravu civilne zaštite i Federalni štab civilne zaštite da na zahtjev kantonalnih štabova civilne zaštite angažiraju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite za spašavanje na vodi, te da sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke resurse stave na raspolaganje, radi pružanja pomoći na ugroženom području.  Vlada FBiH će nakon povlačenja vode razmotriti stanje na ugroženim područjima i u skladu sa procijenjenim štetama intervenirati u pravcu daljnje pomoći poplavljenim područjima u Federaciji BiH.