Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Hrnjić i Minić razgovarali s ministrom Košarcem o temama iz poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savom Minićem o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede.

Na sastanku je istaknuto da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajući ulogu te da resorna entitetska ministarstva obavljaju nadležne poslove iz oblasti poljoprivrede.

Ministar Košarac je obavijestio ministre Hrnjića i Minića da će se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH u četvrtak, 25. maja 2023. godine, naći tačka koja se odnosi na poljoprivredni popis, odnosno formiranje interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za provođenje popisa poljoprivrede u BiH 2023 – 2026. 

Na današnjem sastanku razgovarano je i o usaglašavanju određenih propisa i akata sa legislativom EU i direktivama koje je BiH preuzela a ministri su razmijenili mišljenja i o mogućnostima analize primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te drugih ugovora, u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Ministri su razgovarali i o načinu definiranja IPARD strukture, kako bi se omogućilo povlačenje više finansijskih sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Ministar Hrnjić inicirao je i pitanja o uvođenju plavog dizela za poljoprivrednike u BiH te mogućnostima i procedurama za uvođenje u sistem poljoprivrednih proizvođača i dodjele novčanih podrški onim proizvođačima koji obrađuju poljoprivredna zemljišta u pojasu međuentitetske linije.

“Sastanak entitetskih ministara s državnim ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine bio je prilika da se razmijene mišljenja o nekoliko značajnih tema iz oblasti poljoprivrede s obzirom da je ovo ministarstvo zaduženo za oblasti veterinarstva ali i nadležno za obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti BiH koji se odnose na definiranje politike, osnovnih principa, koordiniranje djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih tijela vlasti i institucija na međunarodnom planu u oblasti poljoprivrede”, kazao je ministar Hrnjić i naglasio potrebu da se obezbijede dodatna sredstva u oblasti poljoprivrede.

“Poljoprivrednici, bez obzira u kom dijelu države Bosne i Hercegovine živjeli i privređivali, ne bi trebali ostati uskraćeni za novčana sredstva koja su im predstavnici vlasti, svojim radom, dužni obezbijediti, posebno ona koja im uz malo dobre volje mogu biti na raspolaganju”, naglasio je ministar Hrnjić.