Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s generalnim sekretarom SWG-a Bobanom Ilićem

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je u Sarajevu razgovarao s generalnim sekretarom Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope Bobanom Ilićem.

Naglašene su ključne aktivnosti koje SWG pruža kroz regionalnu saradnju zemalja iz okruženja a ministar Hrnjić naveo je potrebu aktivnijeg angažmana ovog ministarstva u radu SWG-a.

Generalni sekretar SWG-a, Boban Ilić, uputio je čestitke ministru Hrnjiću na imenovanju za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz želju za unapređenjem saradnje u narednom periodu.  

Ministar Hrnjić ukazao je na potrebu aktivnije uloge resornog federalnog ministarstva u radu SWG-a i razmjeni informacija o pitanjima ruralnog razvoja.

“Glavni ciljevi kojima se rukovodi Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope jesu upravo razmjena informacija o pitanjima ruralnog razvoja ali i aktivnosti na zajedničkom planiranju prekograničnih projekata te pružanje podrške u ovoj oblasti na području Jugoistočne Evrope. S tim u vezi, Ministarstvo će nastaviti rad u SWG-u kako bi obezbijedilo kvalitetan prenos znanja, informacija i projekata od interesa za oblast ruralnog razvoja u Federaciji BiH”, kazao je Hrnjić.

Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, kao platforma za umrežavanje i regionalnu saradnju, uspostavljena je tokom Foruma poljoprivredne politike 2005. godine, koji je održan u Makedoniji i Srbiji u junu 2005., a kasnije potvrđen Deklaracijom ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Evrope u Dresdenu 2007. godine.

Cilj ove radne grupe, između ostalog, je unapređenje regionalne saradnje između ministarstava poljoprivrede u jugoistočnoj Evropi, razmjena informacija o ruralnim pitanjima i temama ruralnog razvoja, te podrška institucijama članicama u identificiranju zajedničkih potreba i interesa u procesu pristupanja EU.

Pored navedenog SWG pruža prilike i za razmjenu iskustava i znanja među institucijama članicama s raznim međunarodnim organizacijama.