Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s predstavnicima otkupljivača i proizvođača malina: Zadržati dostignuti stepen proizvodnje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić upriličio je u sjedištu ministarstva sastanak s predstavnicima otkupljivača, prerađivača, hladnjačara i poljoprivrednih proizvođača maline.

Fikret Javorovac i Tarik Dobrača upoznali su ministra Hrnjića o stanju u sektoru malinarstva kao i aktuelnim izazovima s kojima se ovaj sektor susreće.

Na sastanku je razgovarano i o najavljenoj otkupnoj cijeni maline za koju su poljoprivredni proizvođači u prethodnom periodu ocijenili niskom. Učesnici sastanka naglasili su kako se radi o robi koja ovisi o ponudi i potražnji na tržištu te istakli problem neprodanih količina iz berbe od prošle godine.

Na sastanku je istaknuta opredijeljenost za rješenja koja mogu pomoći poljoprivrednim proizvođačima a sve s ciljem zadržavanja dostignutog prošlogodišnjeg stepena proizvodnje maline u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministar Hrnjić istakao je važnost podrške proizvođačima kako bi se zadržao dostignuti nivo proizvodnje te ukazao na potrebu uključivanja kantonalnih nivoa u rješavanje postojećih problema proizvođača i otkupljivača maline ali i potrebe redefinisanja poticajne politike za sektor malinarstva u narednom periodu.