Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao sa Zannijem o inovativnim rješenjima u oblasti zaštite od poplava

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je s Andreasom Zannijem, voditeljem konzorcija Jumbo Block koji razvijaju inovativna rješenja u oblasti zaštite od poplava.

Tokom sastanka prezentirana su rješenja ovog konzorcija u oblasti zaštite od poplava i  zadržavanja kišnice kroz upotrebu ekološki prihvatljivi građevinskih materijala ali i mogućnostima njihove ponovne upotrebe i reciklaže građevinskog materijala.

Ministar Hrnjić ukazao je na potrebu otvaranja proizvodnih pogona na području Bosne i Hercegovine koji bi primijenili ovu ili sličnu tehnologiju te ponudili rješenja koja bi našu zemlju učinila manje ranjivom kada su u pitanju poplave.

“Potreba za kvalitetnim rješenjima će iz godine u godinu, posebno zbog klimatskih promjena, biti sve izraženija te će proizvodi koji omoguće što bolje, ekološki prihvatljive načine odbrane od poplava, osvojiti prostor na tržištu. S obzirom na poplave koje našu državu pogađaju iz godine u godinu, važno je promišljati o izgradnji proizvodnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini koji bi primjenom ove ili slične tehnologije doprinijeli odbrani od poplava“, kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.