Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio Zeničko-dobojski kanton: Poljoprivredni proizvođači trebaju biti u fokusu svih nivoa vlasti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Zeničko-dobojski kanton i razgovarao o aktuelnim problemima u sektoru poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, veterinarstva i prehrambene industrije s premijerkom ZDK Amrom Mehmedić i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vinkom Marićem.

Na sastanku je istaknuta namjera za intenziviranjem saradnje i poboljšanjem određenih rješenja u oblasti poljoprivrede koji bi dodatno unaprijedili položaj poljoprivrednih proizvođača na području ovog kantona.

Premijerka Mehmedić zahvalila se ministru Hrnjiću na posjeti te istakla kako postoji interes za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, te da različiti nivoi vlasti zajednički trebaju podržati razvoj poljoprivrednog sektora FBiH. Sastanku u sjedištu ZDK prisustvovao je i Harun Čolić, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom posjete ovom kantonu, ministar Hrnjić u prostorijama Mesne industrije Madi u Tešnju  razgovarao je s predstavnicima poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednim proizvođačima te predstavnicima veterinarskih stanica. Na ovom sastanku je razgovarano o problemima s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i prerađivači. Istaknuto je i da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ima otvoren pristup i dijalog, na osnovu kojih se mogu kreirati određene izmjene zakonskih i podzakonskih rješenja, te kojima bi se olakšao rad i djelovanje poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici Federalnog ministarstva ukazali su na mogućnosti apliciranja za novčane podrške po Modelu ruralnog razvoja u okviru kojeg poljoprivredni proizvođači i prerađivači mogu predati zahtjeve za podrške za ulaganja u poljoprivredne mašine i priključne uređaje. Također, napomenuto je da se ovaj model odnosi i na ulaganja u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, ulaganja u rasplodnu stoku, kao i građevinske objekte na porodičnim gazdinstvima, podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda. Tu spadaju i ulaganja u građevinske objekte i opremu za prehrambenu industriju, te ulaganja putem kreditne linije Razvojne banke FBiH, kao i ulaganja u certificiranje organske proizvodnje. Krajnji rok za predaju navedenih zahtjeva je 5. august ove godine.

Ministar Hrnjić sa saradnicima tokom današnje posjete obišao je Farmu muznih krava “Pranješ” u Žepču, zatim Farmu svinja na gazdinstvu Đureinović te udruženja malinara i pčelara u Željeznom Polju.