Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Federalno ministarstvo poljoprivrede isplatilo novčane podrške za IV kvartal 2022. i I kvartal 2023. godine

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplatilo je novčane podrške za četvrti kvartal prethodne i prvi kvartal ove godine.

Iz Sektora za poljoprivredna plaćanja navedeno je da je poljoprivrednim proizvođačima po Modelu podrške proizvodnjama za navedena dva kvartala, obrađeno i odobreno 37.896.583,66 KM dok je obrađeno i u procesu odobrenja 1.012.044,76 KM.  Do sada je od strane Sektora za poljoprivredna plaćanja realizirano 38.908.628,40 KM odnosno 34% od iznosa planiranog za proizvodnje u ovoj godini. Podsjećamo, ovogodišnji budžet za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi 164.000.000 KM od čega je za Model podrške proizvodnjama namijenjen iznos od 114.430.000 KM.

Federalno ministarstvo poljoprivrede poziva nadležna kantonalna ministarstva da do kraja ovog mjeseca dostave obračune za drugi kvartal ove godine kada su u pitanju podrške za proizvodnju mlijeka, kako bi novčane podrške bile obrađene i isplaćene na vrijeme poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH.

“Apelujemo na predstavnike kantonalnih ministarstava nadležnih za poslove poljoprivrede da obrade zahtjeve za proizvodnju mlijeka i dostave Federalnom ministarstvu poljoprivrede kako bi novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima bile isplaćene prije jesenje sjetve čime bi se djelimično olakšao pristup novoj sjetvi“, izjavio je Kemal Hrnjić, federalni ministar poljoprivrede.