Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s predstavnicima UŠIT-a: Prioritetno usvojiti Zakon o šumama FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u sjedištu ministarstva razgovarao je s predstavnicima Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH “UŠIT”.

Vahidin Lušija, predsjednik, i Azer Jamaković, sekretar Udruženja, upoznali su ministra s aktivnostima koje ovo udruženje provodi. Posebno je istaknuta potreba usvajanja Zakona o šumama FBIH ali i opredijeljenost da se kroz različite forme djelovanja zaštite šume u Federaciji BiH, unaprijedi planiranje, održavanje i biološka raznolikost. Pored navedenog, razgovarano je i poduzimanju neophodnih aktivnosti na donošenju strategije deminiranja šumskih područja te obezbijeđivanju finansijskih sredstava za navedene aktivnosti.  

Lušija i Jamaković upoznali su ministra Hrnjića i sa nedavno održanim sastankom direktora šumsko-privrednih preduzeća na kojem je usaglašen prijedlog izmjene odluke o načinima prodaje drvnih sortimenata a koja ima za cilj unapređenje rada šumsko-privrednih društava.

Sastanku su prisustvovali direktor Federalne uprave za šumarstvo Zihnet Muhić i stručni savjetnik za uzgoj šuma i šumsko-reprodukcijski materijal Emir Čaušević.