Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić izrazio podršku aktivnostima Udruženja Porodice 3 plus

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak s predstavnicima Udruženja Porodice 3 plus.

O aktivnostima ovog udruženja ministra Hrnjića upoznao je predsjednik Mustafa Vlahovljak koji je istakao kako se radi o udruženju koje zastupa, štiti i unapređuje interese porodica, a posebno porodica s troje i više djece. Na sastanku je istaknuto kako u Federaciji BiH porodica s troje ili više djece ima više od 40.000 te da nastoji poboljšati natalitetnu politiku u Federaciji BiH.

Tokom sastanka istaknuto je kako ulaganje u porodicu nije trošak već pitanje vlastitog opstanka te udruženje kroz zagovaranje politika na različitim nivoima vlasti nastoji proširiti svijest o značaju podrške aktivnostima udruženja. U prilog navedenom govori i činjenica da u Federaciji BiH trenutno ne postoji nijedan kanton s pozitivnim prirodnim priraštajem.

Ministar Hrnjić kazao je kako odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine može biti spriječen adekvatnim mjerama a da su predložene mjere ovog udruženja dobar put ka navedenom.

“Kao resorni federalni ministar zagovaram mjere koje našoj državi mogu osigurati svijetlu budućnost a budućnost se ne može zamisliti bez osiguranja adekvatne natalitetne politike. S tim u vezi, razmotrit ćemo i prijedloge iz Udruženja Porodice 3 plus s ciljem da kroz resor poljoprivrede nađemo modalitet kako implementirati predložene mjere”, kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

Vlahovljak se zahvalio na upriličenom sastanku te izrazio nadu da će i ostale institucije, u okviru svojih nadležnosti, prepoznati značaj mjera i aktivnosti koje zagovara Udruženje Porodice 3 plus te ih implementirati kroz svoje programe rada.