Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić na otvorenju Sajma šljive u Gradačcu: Iskoristiti sajam za razmjenu znanja, umrežavanje i pronalaženje novih poslovnih prilika

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju jubilarnog 50. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu koji se ove godine održava od 23. do 26. augusta.
 
Ministar Hrnjić je zajedno s premijerom Vlade Federacije BiH. Nerminom Nikšićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, Fedahijom Ahmetovićem, gradonačelnikom grada Gradačca, Edisom Dervišagićem i bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem otvorio 50. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu. 
 
Tokom svečane ceremonije otvaranja ministar Hrnjić je u obraćanju kazao kako se osjeća kao domaćin u Gradačcu s obzirom na činjenicu da je nekoliko godina bio izlagač na Sajmu. 
 
“Svjestan sam značaja koji ovaj sajam pruža izlagačima, svjestan sam značaja svake medalje i nagrade koju privrednici osvoje na ovom sajmu. Moramo znati da je izlaganje na sajmu u Gradačcu čast i referenca. To je nastojanje kompanija da unaprijede svoje procese. I na tom putu zaslužuju svaku vrstu podrške. Kao Federalno ministarstvo poljoprivrede nastojat ćemo pružiti podršku s ciljem da unaprijedimo i ovaj sajam ali i podrške našim poljoprivrednim proizvođačima. 
 
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i resorno ministarstvo poljoprivrede aktivno podržavaju razvoj poljoprivrede kroz različite programe poticaja i stručnu podršku poljoprivrednicima ali i kroz podršku organizaciji sajamskih aktivnosti. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije ima važnu ulogu u promoviranju poljoprivrednih proizvoda, podizanju svijesti o njihovoj kvaliteti i stvaranju povoljnog okruženja za trgovinu i poslovne mogućnosti. Ubijeđen sam da će rukvodstvo ovog Sajma i u budućnosti nastaviti razvijati sajam i pretvoriti ga jedan od nezaobilaznih događaja u Jugoistočnoj Evropi kada je u pitanju prezentacija poljoprivredne proizvodnje. 
 
Pozivam sve sudionike Sajma šljive da iskoriste ovo vrijeme za razmjenu znanja, umrežavanje i pronalaženje novih poslovnih prilika. Neka ovaj sajam bude snažan poticaj za daljnji razvoj poljoprivrede u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini, uz želju da nove generacije nastave njegovati i razvijati Sajam šljive u Gradačcu”, kazao je tokom obraćanja ministar Hrnjić.
 
Ove godine sajam bilježi jubilarnih 50 godina održavanja i pruža jedinstvenu priliku da se okupe poljoprivredni proizvođači, stručnjaci, udruženja, institucije i poslovni partneri kako bi razmijenili iskustva, upoznali se s najnovijim trendovima i tehnologijama te ostvarili poslovne kontakte. Osim što promovira šljivu, Sajam također ima širi utjecaj na cjelokupnu poljoprivrednu industriju u Federaciji BiH, ali i pozitivan utjecaj na ruralni razvoj, potičući lokalno stanovništvo da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i pružajući im platformu za promociju i prodaju svojih proizvoda. Kroz Sajam šljive i njegove podsajamske aktivnosti u Gradačcu, poljoprivredni proizvođači imaju priliku povećati vidljivost svojih proizvoda i razviti dugoročne poslovne veze.