Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima LFMWB programa

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u sjedištu ministarstva s predstavnicima Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini o Programu upravljanja požarima na otvorenom  prostoru u Zapadnom Balkanu (LFMWB) kojeg finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) a implementira Farmahem iz Skoplja uz podršku Helvetas Swiss Intercooperation.

Prema riječima Cvetana Nikolovskog, vođe tima LFMWB programa i Boška Kenjića, projektnog menadžera za upravu i infrastrukturu u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini, glavni cilj projekta je povećana otpornost šuma i pejzaža zapadnog Balkana na požare s ciljem da navedena područja koriste stanovništvu za društveno-ekonomski razvoj. Prva faza projekta uključuje aktivnosti do 2025. godine a budžet projekta iznosi 3,9 miliona švicarskih franaka.

Tokom sastanka razgovarano je o ulozi Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao partnerske institucije u Federaciji BiH te mogućnostima uključivanja ministarstva u implementaciji LFMWB programa.

Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini i Farmahema na doprinosu koji pružaju kroz različite projekte na području Federacije BiH te pohvalio pristup koji za cilj ima „više prevencije nego suzbijanja požara“.

„Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini kroz djelovanje svoje razvojne agencije pruža finansijsku, tehničku i druge vidove podrške u različitim projektima koje realiziramo na području Federacije BiH. Namjera je da kroz partnerski odnos nastavimo unapređivati uspostavljenu saradnju i smatram da je današnji sastanak upravo bio prilika da se otvore nove teme i projekti za koje, zajedničkim snagama, možemo unaprijediti privredni i društveni ambijent Federacije BiH“, kazao je ministar Hrnjić.