Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s načelnicom Odžaka i premijerom Posavskog kantona o problemu dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta  u Odžak

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić i savjetnik ministra, Pejo Janjić, posjetili su danas općinu Odžak i Posavski kanton i kroz odvojene sasatanke razgovarali s načelnicom Nadom Ćulap i premijerom Vlade Posavskog kantona Đurom Topićem i njihovim saradnicima.

Fokus sastanka bio je na dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednim proizvođačima s ciljem ulaska u posjed, korištenja i kultivisanja dodijeljenih parcela na području općine Odžak.

Na sastanku s načelnicom Ćulap istaknuta je činjenica da se radi o površini od približno 1600 hektara za koje je provedena procedura dodjele desetogodišnjih koncesija ali da se značajan broj poljoprivrednih proizvođača žalio na uslove konkursa što je rezultiralo i sudskim procesom.

Istaknuta je opredijeljenost Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarastva da se postignu dogovori koji će u zakonskim okvirima zadovoljiti strane u postupku a sve s ciljem da se obradive površine što prije stave u njenu primarnu funkciju, zasade i posiju kulturama od kojih će koristi imati lokalna zajednica i poljoprivredni proizvođači.

“Bez obzira koliko se određene teme činile komplikovane i složene, dijalog se nameće  kao opcija koja nema alternativu i mi smo danas razgovarali upravo s ciljem da što prije dođe do dogovora o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta u Posavskom kantonu i Odžaku”, kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Premijer Vlade Posavskog kantona, Đuro Topić, tokom sastanka u sjedištu Vlade ovog kantona informisao je ministra Hrnjića o aktivnostima koje su prethodile konkursnoj proceduri, odabiru korisnika i načinu dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta odabranim korisnicima na području Odžaka te kazao kako je postupak proveden javno i transparentno. Sastanku je prisustvovao i Ivo Vincetić, zastupnik i član Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ministar Hrnjić iskazao je podršku nastojanjima da se dijalogom dođe do rješenja te da se osigura da proces dodjele poljoprivrednog zemljišta bude u skladu sa važećim zakonima i propisima iz ove oblasti.

Prisutni su se složili da je dodjela poljoprivrednog zemljišta važan korak ka unapređenju poljoprivrednog sektora u Odžaku i Posavskom kantonu te da će zajednički napor institucija na federalnom, kantonalnom i lokalnom nivou doprinijeti ekonomskom rastu, smanjenju ruralne depopulacije i poboljšanju životnih uslova poljoprivrednih proizvođača.