Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima PZ „Planinsko mlijeko“

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Poljoprivredne zadruge „Planinsko mlijeko“ iz Šipova o problemu isplate novčanih podrški za kooperante ove zadruge.

Ministar Hrnjić sa saradnicima upoznao je prisutne predstavnike ove zadruge o potrebi dostavljanja potpune dokumentacije kao i pravnim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju naglasivši da ministarstvo vrši upravni nadzor nad provođenjem zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Federaciji BiH radi isplate novčanih podrški te najavio dodatne kontrole s ciljem sprečavanja bilo kakvih eventualnih zloupotreba budžetskih sredstava.

Tokom sastanka, predstavnici ministarstva istakli su i potrebu da se izvrši potrebni nadzor te su u vezi s tim Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine uputili i dopis za provjeru određenih računa na kojima su navedene identične količine prodanog mlijeka. Ministar Hrnjić prezentirao je činjenice koje potvrđuju da se ne radi o diskriminaciji na etničkoj osnovi nego isključivo govore o zakonskim procedurama a što su potvrdili i predstavnici ove zadruge tokom sastanka.

“Stav ministarstva je vrlo jasan, isplata novčanih podrški mora zadovoljiti propisane uslove i to je jedini način da isplate budu realizirane. Predstavnicima ove zadruge predočeni su veleprodajni fiskalni računi koje su dostavljale zadruge s područja entiteta Republika Srpska za svoje kooperante s područja Federacije BiH. Kantonalna ministarstva nadležna za poslove poljoprivrede u Kantonu 10 i Unsko-sanskom kantonu su u obavezi da donesu rješenja po navedenim predmetima“, kazao je ministar Hrnjić po okončanju sastanka.

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su i tokom današnjeg sastanka odbacili bilo kakvu povezanost s diskriminacijom poljoprivrednih proizvođača po etničkoj osnovi te ukazali da je jedini cilj i opredijeljenje dosljedna primjena zakonskih i podzakonskih propisa čime se štite budžetska sredstva i institucije Federacije Bosne i Hercegovine a samim tim i interesi poljoprivrednih proizvođača.